lunes, 9 de septiembre de 2013

Democratia

Chiar astazi, venira vorba ( a cata oara ... oare) cu un "familiar mio" (vorba spaniolului) despre "democratie" si zicea ... "neamul" meu ca ... "halal democratie".
I-am raspuns ca nu poate vedea ceva ce nu exista inca, si ca nici socialismul si nici capitalismul nu sunt sinonime ale "democratiei" dar pot cuprinde te miri ce parti, din ea.
Asa ca ... vin aici incercand sa traduc in limba babeasca ceea ce inseamna "democratie".


Pai ... daca inlocuim in ecuatie termenul "democratie" cu termenul "sah" putem spune ca atunci cand "toata lumea" cunoaste, isi asuma si respecta regulile sahului, atunci ... sah este.
Daca spre a castiga un joc de sah (in exemplul nostru) introduci elemente din alte sporturi  (hent si fault) din fotbal, sau nu stiu ce elemente din box sau lupte libere, martiale, etc, atunci nu "castigi la sah" ci tai vreun nod gordian (utilizezi argumentul fortei) ci ... violezi jocul in cauza.

Democratie inseamna cand tu, in primul plan, acorzi libertate oricarui individ uman intalnit vreodata in a ta cale si, in ... imediat "segundo plano" primesti de la oricare contemporan al tau reciproca a "binelui" pe  care tu insuti, il emeiti.

No hay comentarios:

Publicar un comentario